Кафедра таваразнаўства і экспертызы тавараў
Кафедра Таваразнаўства і экспертызы тавараў ўтворана 31 жніўня 2020 г. шляхам рэарганізацыі кафедры таваразнаўства харчовых тавараў і кафедры таваразнаўства нехарчовых тавараў. Кафедру ўзначальвае кандыдат тэхнічных навук, дацэнт Петухоў Міхаіл Міхайлавіч.
Дастойны ўклад у станаўленне і развіццё кафедры ўнеслі прафесары В.В. Садоўскі, прафесар Сяргейчык С.А., прафесар Н.М. Ільін, прафесар І.Ф. Крук, прафесар Н.А. Жоровин, дацэнты Н.Н. Курбатава, В.П. Рагавая, А.Д. Міцюкоў, Л.П. Байкоў, В.А. Мыськов, Е.В. Дубовік, Б.Я. Надзін, М.А. Грачок, І.М. Фурс, А.К. Шаркоўскі, А.В. Локцеў, М.М. Нясмелаў В.М. Парашчанка, Г.А. Герасімчык, Л.В. Крук, Ю.І. Маріна, Е.В. Пермінаў, старшыя выкладчыкі Н.А. Малчанава, С.Ф. Іваніцкі, А.М. Кучынскі, асістэнты Н.Т. Дубоўская, А.А. Страшко, Л.В. Анихимовская, М.І. Ржеусская, Л.Д. Рудаковская, Г.В. Жикина.
У цяперашні час прафесарска-выкладчыцкі склад кафедры налічвае 12 чалавек, у іх ліку 2 прафесара, доктара навук; 8 дацэнтаў, якія маюць ступень кандыдата навук, 2 асістэнта. Да педагагічнай дзейнасці прыцягваюцца работнікі гандлю і навуковых арганізацый, Дзяржаўнага камітэта судовых экспертыз Рэспублікі Беларусь.
Спецыяльнасці
Агульная вышэйшая адукацыя
- «Таваразнаўства»
Магістратура
- "Таваразнаўства і экспертыза тавараў".;
Аспірантура
- спецыяльнасць 05.18.15 – тэхналогія і таваразнаўства харчовых прадуктаў, прадуктаў функцыянальнага і спецыялізаванага прызначэння і грамадскага харчавання
- спецыяльнасць 05.19.08 – таваразнаўства, экспертыза і бяспека нехарчовых тавараў і сыравінных матэрыялаў
В настоящее время кафедра товароведения и экспертизы товаров является выпускающей по трем специальностям I ступени высшего образования: 6-05-0413-02 «Товароведение», с присвоением квалификации «Товаровед. Экономист»; 1-25 01 09 «Товароведение и экспертиза товаров», с присвоением квалификации «Товаровед-эксперт»; 1-25 01 14 «Товароведение и торговое предпринимательство», с присвоением квалификации «Товаровед-экономист».
На второй ступени высшего образования (магистратура) ведется подготовка по специальности 7-06-0413-02 «Товароведение и экспертиза товаров».
Кафедра осуществляет подготовку научных кадров высшей квалификации через аспирантуру по специальности 05.18.15 – технология и товароведение пищевых продуктов, продуктов функционального и специализированного назначения и общественного питания и по специальности 05.19.08 – товароведение, экспертиза и безопасность непродовольственных товаров и сырьевых материалов.
Вучэбна-метадычная праца
Дысцыпліны
На 1-ступені вышэйшай адукацыі за кафедрай замацаваныя наступныя навучальныя дысцыпліны:
- Таваразнаўства і экспертыза харчовай сыравіны і прадукцыі харчавання
- Тэхналогія прыгатавання рэстараннай прадукцыі
- Таваразнаўства будаўнічых матэрыялаў і канструкцый
- Таваразнаўства садавіны, гародніны і прадуктаў іх перапрацоўкі
- Таваразнаўства зерномучных і кандытарскіх тавараў
- Таваразнаўства харчовых тлушчаў і малочных тавараў
- Таваразнаўства смакавых тавараў
- Таваразнаўства тары і ўпакоўкі
- Тэхналогія вытворчасці прадукцыі ў індустрыі харчавання
- Мікрабіялогія, гігіена і санітарыя харчовых тавараў
- Абарона спажыўцоў ад фальсіфікаванай і кантрафактнай прадукцыі
- Таваразнаўства тавараў культурна-бытавога прызначэння
- Таваразнаўства тавараў гаспадарчага прызначэння
- Таваразнаўства тэкстыльных, швейных і трыкатажных тавараў
- Таваразнаўства гарбарна - абутковых і пушна-футравых тавараў
- Таваразнаўства ювелірных тавараў і гадзін, галантарэйных тавараў і сувенірнай прадукцыі
- Сэнсарны аналіз
- Таваразнаўства і экспертыза тавараў культурна-бытавога прызначэння
- Таваразнаўства і экспертыза тавараў гаспадарчага прызначэння
- Таваразнаўства і экспертыза тэкстыльных, швейных і трыкатажных тавараў
- Бяспека нехарчовых тавараў
- Таваразнаўства і экспертыза мэблі і будаўнічых матэрыялаў
- Судова-таваразнаўчая экспертыза тавараў народнага спажывання
- Таваразнаўства і экспертыза садавіны, гародніны і прадуктаў іх перапрацоўкі
- Таваразнаўства і экспертыза кандытарскіх і зерномучных тавараў
- Таваразнаўства і экспертыза малочных тавараў
- Бяспека харчовых тавараў
- Таваразнаўства і экспертыза харчовых тлушчаў
- Таваразнаўства тары і ўпаковачных матэрыялаў
- Кіраванне бяспекай харчовых тавараў
- Таваразнаўства мясных і рыбных тавараў
- Тэарэтычныя асновы таваразнаўства (у галіны)
- Таваразнаўства нехарчовых тавараў
- Таваразнаўства і экспертыза смакавых тавараў
- Таваразнаўства і экспертыза мясных тавараў
- Таваразнаўства харчовых тавараў
- Таваразнаўства электратэхнічных тавараў
- Таваразнаўства мэблі і будаўнічых матэрыялаў
- Таваразнаўства парфумерна-касметычных тавараў
- Тэхналогія вытворчасці ў грамадскім харчаванні
- Таваразнаўства і экспертыза тавараў для інтэлектуальнага развіцця
- Таваразнаўства і экспертыза ювелірных тавараў і гадзін, галантарэйных тавараў і сувенірнай прадукцыі
- Таваразнаўства і экспертыза электратэхнічных тавараў
- Таваразнаўства і экспертыза фотатавараў, бытавой радыёэлектроннай апаратуры і офіснай тэхнікі
- Тэарэтычныя асновы таваразнаўства
- Таварная экспертыза
- Таваразнаўства і экспертыза зерномучных і кандытарскіх тавараў
- Таваразнаўства і экспертыза парфумерна-касметычных і ювелірных тавараў
- Таваразнаўства і экспертыза рыбных і мясных тавараў
У межах магістарскай падрыхтоўкі за кафедрай замацаваныя навучальныя дысцыпліны:
- Экспертыза спажывецкіх тавараў
- Стратэгічнае кіраванне якасцю і асартыментам тавараў
- Міжнароднае Тэхнічнае рэгуляванне
- Метады, арганізацыя і правядзенне навуковых даследаванняў
- Ідэнтыфікацыйная экспертыза
- Эстэтыка, эрганоміка, дызайн тавараў
- Інавацыйныя тэхналогіі харчовых прадуктаў
- Спажывецкая ацэнка тавараў
- Мікрабіялагічная бяспека ў харчовай прамысловасці і гандлі
Усе навучальныя дысцыпліны забяспечаны вучэбна-метадычнымі комплексамі, якія ўключаюць навучальныя праграмы па вучэбных дысцыплінах, кароткія канспекты лекцый, лабараторныя практыкумы, матэрыяламі для правядзення практычных і семінарскіх заняткаў, матэрыялы для правядзення кантрольных мерапрыемстваў у рамках рэйтынгавай сістэмы, метадычныя рэкамендацыі па планаванні і арганізацыі самастойнай работы студэнтаў.
Навучальныя і вучэбна-метадычныя выданні і комплексы
Навуковая праца
На кафедры выконваюцца навуковыя даследаванні як у рамках Дзяржаўнай праграмы навуковых даследаванняў, так і па гаспадарчых дагаворах. З 2021 г.у рамках Дзяржаўнай праграмы навуковых даследаванняў «Сельскагаспадарчыя тэхналогіі і харчовая бяспека» на 2021-2025 гады выконваюцца навуковыя тэмы па ацэнцы сапраўднасці сокавай прадукцыі.
Выкладчыкі кафедры ажыццяўляюць навуковыя даследаванні па наступных напрамках:
- распрацоўка тэарэтычных і метадалагічных асноў таваразнаўства;ання;
- таваразнаўства і экспертыза харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;
- таваразнаўства, экспертыза і бяспека нехарчовых тавараў і сыравіны для іх вытворчасці;
- ацэнка ўзроўню якасці тавараў айчынных і замежных вытворцаў;
- удасканаленне і фарміраванне асартыменту тавараў;
- ідэнтыфікацыя і фальсіфікацыя тавараў;
- Упакоўка, захоўванне, транспартаванне і маркіроўка тавараў.
На кафедры створана студэнцкая навукова-даследчая лабараторыя «Таваразнаўца», мэтай якой з'яўляецца развіццё ў студэнтаў цікавасці да навукова-даследчай дзейнасці і пошукаваму творчасці.
У рамках дзеючай Дамовы аб навукова-тэхнічным супрацоўніцтве з РУП «Навукова-практычны цэнтр Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі па харчаванні» кафедра праводзіць сумесныя навукова-даследчыя работы, супрацоўнікі кафедры і студэнты ўдзельнічаюць у міжнародных навукова-практычных канферэнцыях.
На кафедры створаны і паспяхова функцыянуюць філіялы на базе ААТ «ГУМ» і на базе ЗАТ «Універсам «Цэнтральны».
Асноўныя навучальныя і навуковыя публікацыі:
- Товароведение и экспертиза продовольственных товаров: учебное пособие / А.Н. Лилишенцева [и др.]. – Минск: БГЭУ, 2020. – 479 с.
- Садовский, В.В. Товароведение и экспертиза текстильных, швейных и трикотажных товаров: учебное пособие / В.В. Садовский. – Минск: РИВШ, 2023. – 437 с.
- Лилишенцева, А.Н. Товароведение и экспертиза пищевых жиров и молочных товаров: учебное пособие / А.Н. Лилишенцева. – Минск, БГЭУ. – 2022. – 368 с.
- Товароведение непродовольственных товаров: учебное пособие / В.В. Садовский [и др.]; под ред. В.В. Садовского, В.Е. Сыцко. – Минск: БГЭУ, 2019. – 399 с.
- Zenkova, M. Chemical composition of Sea-buckthorn and Highbush Blueberry fruits grown in the Republic of Belarus / M. Zenkova, J. Pinchykova // Food Science and Applied Biotechnology. – 2019. – Volume 2. – Issue 2. – pp. 121-129.
- Smoliar, A. Descriptor-profile metod for determining the quality apple juice samples/ A.Smoliar, A., G.M. Lilishentseva // Food Science and Technology, Odessa National Academy of Food Technologies, Ukraine. – Volume 13 Issue 4/2019. – Р.118–126.
- Шилов, А.И. Производство основных видов сельскохозяйственного сырья – основа продовольственной безопасности Беларуси / А.И. Шилов, М.М. Петухов, Е.В. Коляда, О.А. Шилов // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. – 2023. – № 2 (73). – С. 207–209.
- Петухов, М. М. Установление сроков годности сдобных булочных изделий из дрожжевого теста / М. М. Петухов, З. В. Василенко, Е. В. Коляда, С. В. Пашук // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2020. – № 2 (48). – С. 21–26.
- Лилишенцева, А.Н. Использование QFD-методологии при разработке обогащенного зефира / А.Н. Лилишенцева, Л.А. Мельникова, С.Е. Томашевич, М.С. Селиванова, Ю.А. Мельник // Пищевая промышленность: наука и технологии / Научно-методический журнал РУП «Науч.-практ. центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию». – 2019. – № 1 (43). – С.28––42.
- Лаптенок, Н.С. Создание специализированных экструзионных хлебцев для питания беременных и кормящих женщин / Н.С. Лаптенок, Л.А.Мельникова // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2019. – № 4 (46). – С. 94–102.
- Петухов, М. М. Мясная промышленность Республики Беларусь: состояние и тенденции развития / М. М. Петухов, Е. В. Коляда // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2019. – № 4 (46). – С. 15–19.
- Зенькова, М. Л. Исследование минерального и аминокислотного состава пророщенного и консервированного зерна пшеницы / М. Л. Зенькова // Техника и технология пищевых производств. – 2019. – Т.49, № 4. – С. 513-521.
- Петухов, М. М. Товароведно-экспертная оценка качества сырокопченых колбас белорусского производства / М. М. Петухов // Технология и товароведение инновационных пищевых продуктов. – 2018. – № 6 (53). – С. 86–89.
- Мельникова, Л.А. Анализ потребительских предпочтений детей школьного возраста при выборе продуктов питания в школьных буфетах и столовых / Л.А. Мельникова, Журня А.А. // Пищевая промышленность: наука и технологии / Научно-методический журнал РУП «Науч.-практ. центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию». – 2018. – №1 (39). – С. 29-41.
Тэл./факс: (+375 17) 209-88-16
ПРЫЁМНАЯ КАМІСІЯ
Тэл.: (+375 17) 209-88-99