Кафедра таваразнаўства і экспертызы тавараў
Кафедра Таваразнаўства і экспертызы тавараў ўтворана 31 жніўня 2020 г. шляхам рэарганізацыі кафедры таваразнаўства харчовых тавараў і кафедры таваразнаўства нехарчовых тавараў.
Дастойны ўклад у станаўленне і развіццё кафедры ўнеслі прафесары В.В. Садоўскі, прафесар С.А. Сяргейчык, прафесар Н.М. Ільін, прафесар І.Ф. Крук, прафесар Н.А. Жоровин, дацэнты Е.В. Дубовік, Б.Я. Надзін, М.А. Грачок, А.А. Брылеўскі, І.М. Фурс, А.К. Шаркоўскі, А.У. Локцеў, Н. М. Нясмелаў, Л. А. Вашкевіч, В.М. Парашчанка, Г.А. Герасімчык, Л.В. Крук, Ю.І. Мар'ін, Я.В. Пермінаў, Л.С. Мікуловіч, асістэнты А.А. Смольская, М.І. Ржеусская, Л.Д. Рудаковская, Г.В. Жыкіна.
У цяперашні час прафесарска-выкладчыцкі склад кафедры налічвае 11 чалавек, у іх ліку 2 прафесары, дактары навук; 7 дацэнтаў, якія маюць ступень кандыдата навук, 1 старшы выкладчык і 1 Выкладчык-стажор. Да педагагічнай дзейнасці прыцягваюцца работнікі гандлю і навуковых арганізацый, дзяржаўнага камітэта судовых экспертыз Рэспублікі Беларусь.
Спецыяльнасці
Агульная вышэйшая адукацыя
- «Таваразнаўства»
Аспірантура
- спецыяльнасць 05.18.15 - тэхналогія і таваразнаўства харчовых прадуктаў, прадуктаў функцыянальнага і спецыялізаванага прызначэння і грамадскага харчавання;
- спецыяльнасць 05.19.08 - таваразнаўства, экспертыза і бяспека нехарчовых тавараў і сыравінных матэрыялаў
У цяперашні час кафедра таваразнаўства і экспертызы тавараў выпускае па трох спецыяльнасцях I ступені вышэйшай адукацыі: 6-05-0413-02 «Таваразнаўства», з прысваеннем кваліфікацыі «Таваразнаўца. Эканаміст"; 1-25 01 09 «Таваразнаўства і экспертыза тавараў», з прысваеннем кваліфікацыі «Таваразнаўца-эксперт»; 1-25 01 14 «Таваразнаўства і гандлёвае прадпрымальніцтва», з прысваеннем кваліфікацыі «Таваразнаўца-эканаміст». На другой ступені вышэйшай адукацыі (магістратура) вядзецца падрыхтоўка па спецыяльнасці 7-06-0413-02 «Таваразнаўства і экспертыза тавараў».
Кафедра ажыццяўляе падрыхтоўку навуковых кадраў вышэйшай кваліфікацыі праз аспірантуру па спецыяльнасці 05.18.15 – тэхналогія і таваразнаўства харчовых прадуктаў, прадуктаў функцыянальнага і спецыялізаванага прызначэння і грамадскага харчавання і па спецыяльнасці 05.19.08 – таваразнаўства, экспертыза і бяспека нехарчовых тавараў і сыравінных матэрыялаў.
Вучэбна-метадычная праца
Дысцыпліны
Абарона спажыўцоў ад фальсіфікаванай і кантрафактнай прадукцыі.
Таваразнаўства харчовых тавараў.
Таваразнаўства нехарчовых тавараў.
Тэарэтычныя асновы таваразнаўства.
Таварная экспертыза.
Бяспеку тавараў.
Асновы мікрабіялогіі і біялагічная повреждаемость тавараў.
Сэнсарны аналіз.
Таваразнаўства і экспертыза харчовай сыравіны і прадукцыі харчавання.
Тэхналогія прыгатавання рэстараннай прадукцыі.
Таваразнаўства і экспертыза тавараў культурна-бытавога прызначэння.
Таваразнаўства і экспертыза тавараў гаспадарчага прызначэння.
Таваразнаўства і экспертыза тэкстыльных, швейных і трыкатажных тавараў.
Таваразнаўства і экспертыза гарбарна-абутковых і пушна-футравых тавараў.
Таваразнаўства і экспертыза мэблі і будаўнічых матэрыялаў.
Таваразнаўства і экспертыза парфумерна-касметычных і ювелірных тавараў.
Таваразнаўства і экспертыза электратэхнічных тавараў.
Таваразнаўства і экспертыза зерномучных і кандытарскіх тавараў.
Таваразнаўства і экспертыза садавіны, гародніны і прадуктаў іх перапрацоўкі.
Таваразнаўства і экспертыза смакавых тавараў.
Таваразнаўства і ЭКСПЕРТЫЗА харчовых тлушчаў і малочных тавараў.
Таваразнаўства і экспертыза рыбных і мясных тавараў.
Таваразнаўства і экспертыза прадуктаў функцыянальнага і спецыялізаванага прызначэння.
Таваразнаўства біятавараў.
Судова-таваразнаўчай экспертыза тавараў народнага спажывання.
Асновы экспертызы ў мытнай дзейнасці.
Усе навучальныя дысцыпліны забяспечаны вучэбна-метадычнымі комплексамі, якія ўключаюць навучальныя праграмы па вучэбных дысцыплінах, кароткія канспекты лекцый, лабараторныя практыкумы, матэрыяламі для правядзення практычных і семінарскіх заняткаў, матэрыялы для правядзення кантрольных мерапрыемстваў у рамках рэйтынгавай сістэмы, метадычныя рэкамендацыі па планаванні і арганізацыі самастойнай работы студэнтаў.
Навучальныя і вучэбна-метадычныя выданні і комплексы
Навуковая праца
На кафедры выконваюцца навуковыя даследаванні як у рамках Дзяржаўнай праграмы навуковых даследаванняў, так і па гаспадарчых дагаворах. З 2021 г. у рамках Дзяржаўнай праграмы навуковых даследаванняў «сельскагаспадарчыя тэхналогіі і харчовая бяспека» на 2021-2025 гады выконваліся навуковыя тэмы па ацэнцы сапраўднасці сокавай прадукцыі.Выкладчыкі кафедры ажыццяўляюць навуковыя даследаванні па наступных напрамках:
- распрацоўка тэарэтычных і метадалагічных асноў таваразнаўства;
- тэхналогія і таваразнаўства харчовых прадуктаў, прадуктаў функцыянальнага і спецыялізаванага прызначэння і грамадскага харчавання;
- таваразнаўства і экспертыза харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;
- таваразнаўства, экспертыза і бяспека нехарчовых тавараў і сыравіны для іх вытворчасці;
- ацэнка ўзроўню якасці тавараў айчынных і замежных вытворцаў;
- удасканаленне і фарміраванне асартыменту тавараў;
- ідэнтыфікацыя і фальсіфікацыя тавараў;
- Упакоўка, захоўванне, транспартаванне і маркіроўка тавараў.
На кафедры створана студэнцкая навукова-даследчая лабараторыя «Таваразнаўца», мэтай якой з'яўляецца развіццё ў студэнтаў цікавасці да навукова-даследчай дзейнасці і пошукаваму творчасці.
У рамках дзеючай Дамовы аб навукова-тэхнічным супрацоўніцтве з РУП «Навукова-практычны цэнтр Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі па харчаванні» кафедра праводзіць сумесныя навукова-даследчыя работы, супрацоўнікі кафедры і студэнты ўдзельнічаюць у міжнародных навукова-практычных канферэнцыях.
На кафедры створаны і паспяхова функцыянуюць філіялы на базе ААТ «ГУМ» і на базе ЗАТ «Універсам «Цэнтральны».
Асноўныя навучальныя і навуковыя публікацыі:
- Товароведение и экспертиза продовольственных товаров: учебное пособие / А. Н. Лилишенцева [и др.]. – Минск: БГЭУ, 2020. – 479 с.
- Садовский, В. В. Товароведение и экспертиза текстильных, швейных и трикотажных товаров: учебное пособие / В. В. Садовский. – Минск: РИВШ, 2023. – 437 с.
- Лилишенцева, А. Н. Товароведение и экспертиза пищевых жиров и молочных товаров: учебное пособие / А. Н. Лилишенцева. – Минск, БГЭУ. – 2022. – 368 с.
- Садовский, В. В. Товароведение и экспертиза текстильных, швейных и трикотажных товаров. Практикум: учебное пособие / В. В. Садовский. – Минск: РИВШ, – 2024, –228 с.
- Петухов, М. М. Товароведение продовольственных товаров : лабораторный практикум / М. М. Петухов, А. О. Смольская, Е. В. Коляда. – Минск : БГЭУ, 2023. – 119 с.
- Zenkova, M.L, Melnikova L.A, Timofeeva V.N. Non-Alcoholic Beverages from Sprouted Buckwheat: Technology and Nutritional Value. Food Processing: Techniques and Technology. 2023;53(2):316–325. (In Russ.). https://doi.org/10.21603/ 2074-9414-2023-2-2435.
- Smoliar, A. Descriptor-profile metod for determining the quality apple juice samples / A.Smoliar, A., G.M. Lilishentseva // Food Science and Technology, Odessa National Academy of Food Technologies, Ukraine. – Volume 13 Issue 4/2019. – Р.118–126.
- Шилов, А. И. Производство основных видов сельскохозяйственного сырья – основа продовольственной безопасности Беларуси / А. И. Шилов, М. М. Петухов, Е. В. Коляда, О. А. Шилов // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. – 2023. – № 2 (73). – С. 207–209.
- Петухов, М. М. Установление сроков годности сдобных булочных изделий из дрожжевого теста / М. М. Петухов, З. В. Василенко, Е. В. Коляда, С. В. Пашук // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2020. – № 2 (48). – С. 21–26.
- Лилишенцева, А. Н. Антоцианы как компоненты рациона человека / А. Н. Лилишенцева, И. В. Кривко, М. М. Петухов // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2024. – № 3 (65). – С. 94–100.
- Лилишенцева, А. Н. Использование QFD-методологии при разработке обогащенного зефира / А. Н. Лилишенцева, Л. А. Мельникова, С. Е. Томашевич, М. С. Селиванова, Ю. А. Мельник // Пищевая промышленность: наука и технологии / Научно-методический журнал РУП «Науч.-практ. центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию». – 2019. – № 1 (43). – С.28––42.
- Петухов, М. М. Мясная промышленность Республики Беларусь: состояние и тенденции развития / М. М. Петухов, Е. В. Коляда // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2019. – № 4 (46). – С. 15–19.
- Зенькова, М. Л. Трансформация белка, крахмала и некрахмалистых веществ в процессе бланширования и стерилизации пророщенного зерна / М. Л. Зенькова, А. В. Акулич // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2024. – Т. 17, № 1 (63). – С. 11–21.
- Бурак, Л. Ч. Устойчивое производство. Концепция качества 4.0 / Л. Ч. Бурак, Т. В. Ермошина, Н. В. Саманкова // Фундаментальные исследования. – 2025. – № 9. – С. 81-90. – DOI 10.17513/fr.43905. – EDN LSSAUZ.
- Петухов, М. М. Органолептическая оценка качества макаронных изделий быстрого приготовления с использованием квалиметрического метода / М. М. Петухов, А. О. Смольская, А. В. Жижа // Товаровед продовольственных товаров. – 2024. – № 11. – С. 670-673. – DOI 10.33920/igt-01-2411-06. – EDN FVZQKE.




















Тэл./факс: (+375 17) 209-88-16
ПРЫЁМНАЯ КАМІСІЯ
Тэл.: (+375 17) 209-88-99